Both ENDS

Zoeken
En
Nl
Blog / 29 oktober 2014

Actiedag in landelijk Bangladesh

Actiedag in landelijk Bangladesh

Het is 26 oktober, in Bangladesh wordt dit als De dag van de Sanitatie 'gevierd'. Met onze WASH[1]partner DORP ben ik naar het district Laxmipur in het zuiden gereden voor enkele bijeenkomsten over water en sanitatie. Deze zijn door Zobair Hassan, mijn contact bij DORP, georganiseerd met als thema het recht op water en sanitatie. Ook is de voorzitter van DORP, een zojuist gepensioneerde hoge ambtenaar, meegereisd. Ontvangen worden we door de sub-district commissioner en zijn staf, met bloemen voor mij en de voorzitter. Natuurlijk aanvaarden we deze in dank, alhoewel ik niet goed weet wat ik er mee moet: een vaas om de bloemen in te zetten is nergens te vinden.

 

Als we even later in de ontvangstkamer zitten (uiteraard de voorzitter aan het hoofd: hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk hierarchie is in de Bangladeshi samenleving) staat iedereen plotseling in een ruk op. Ik heb eerst natuurlijk niets in de gaten en blijf rustig zitten, totdat er iemand binnenkomt en ons een hand geeft. Het blijkt (zo weet ik even later) de joint secretary (een soort DG , Local Government Division) van het Ministerie van LGRD & Cooperatives te zijn. Dat is natuurlijk erg hoog bezoek en de sub-district commissioner buigt dan ook als een knipmes.

 

Het is dat onder dit gesternte de dag plaatsheeft, eerst de optocht om iedereen in het plaatsje bewust te maken van goede sanitatie. Hierin lopen schoolkinderen en een hele menigte lagere schooljuffen  in groene sari's mee, een klein muziekgroepje, die genoeg herrie maakt, en natuurlijk wij gelukkigen met het spandoek, vooraf gegaan door een geluidswagen. Allemaal in optocht naar het 500 meter verder gelegen districtskantoor, waar de meeting plaatsvindt. Ik voel mij lichtelijk opgelaten...

 

De meeting zelf is, zoals gebruikelijk in Bangladesh, een reeks monologen waarvan de betekenis mij grotendeels ontgaat omdat ik nauwelijks het Bangla machtig ben. Alleen  het goede verhaal van Zobair is mij echt duidelijk, aangezien hij met behulp van een powerpoint presentatie uitleg geeft over het recht op water en sanitatie heeft, en hoe DORP dat verpakt in hun boodschap aan de gemeenschappen waarmee ze werken. Daarna is het mijn beurt om – als enige in het Engels - een presentatie te houden over het recht op water en sanitatie, en de functie van Both ENDS. Aan de gezichten van mijn toehoorders valt af te lezen dat lang niet iedereen het Engels machtig is. Maar van degenen die dat wel zijn krijg ik achteraf instemmende reacties. Ik heb het gehad over de verantwoordelijkheden van overheden naar aanleiding van het ondertekenen van de VN declaratie Recht op Water, Sanitatie en Hygiene: wat ze wel en niet horen te doen.

 

De volgende dag merk ik dat dit programma en de optocht in ieder geval in een aantal   lokale kranten is gerapporteerd, met foto's (ja, inderdaad, sta ik met dat malle petje en het spandoek vereeuwigd...).

 

Op het programma vandaag staat nu een veldbezoek aan de Health Village Shuani Samaj in het zuiden van het district Laxmipur, dichtbij de kust gelegen. Ik zie er naar uit wat er vandaag op mij af komt.

 


[1]     Both ENDS is thematisch partner (on the Right to Water and Sanitation) binnen het WASH programma van de Dutch WASH Alliance. DORP is de uitvoerende partner van Both ENDS in Bangladesh.

Lees meer over dit onderwerp